Polycystiske nyrer diagnose

05/15/2014 by admin

Polycystisk nyresygdom (PKD) opstår, når cyster form på nyrerne og blande sig med normal nyrefunktion. En i 500 mennesker i USA har denne genetiske sygdom, ifølge PKD Foundation. Behandlingen tager sigte på at kontrollere symptomerne på sygdommen, selv om dialyse eller en nyretransplantation kan være nødvendig som sygdommen skrider frem.

Identifikation

Nyrerne er to bønne-formet organer beliggende i den øvre del af maven. Nyrerne fjerner affald og overskydende væske fra blodet og producere hormoner, der regulerer blodtryk og røde blodlegemer produktion. Når du har PKD, væskefyldte cyster form på begge nyrer. Over tid, cyster forstørre og tryk på nyrerne, forårsager ardannelse der forstyrrer normal nyrefunktion.

Symptomer

Symptomer af PKD kan omfatte nyre eller urinvejsinfektioner, hyppig vandladning, blodig urin, højt blodtryk, smerter i ryg eller side, hovedpine, udvidet maven, hjerteklap problemer og nyresten. Efterhånden som sygdommen skrider frem, cyster kan danne på leveren eller bugspytkirtlen og nyrerne kan begynder at svigte. I de tidlige stadier af sygdommen, kan der være nogen tegn eller symptomer på nyreproblemer.

Typer

Autosomal dominerende PKD, tidligere kaldet voksen polycystisk nyresygdom, er den mest almindelige form af sygdommen. Mennesker med denne form for PKD udvikler normalt symptomer, når de er 30 til 40 år-gamle, ifølge den nationale nyre og urologiske sygdomme Information Clearinghouse (NKUDIC). Hvis en af dine forældre har autosomal dominerende PKD, har du en 50 procent chance for at udvikle sygdommen. Autosomale recessive PKD er en sjældnere form for sygdom, er ofte diagnosticeret hurtigt efter fødslen. Når begge forældre bærer genet for denne form for PKD, er risikoen for at overføre på sygdommen 25 procent med hver graviditet.

Diagnose

PKD normalt udvikler sig meget langsomt. Rutinemæssig blod og urin test kan ikke opdage eventuelle afvigelser i de tidlige faser. Når cyster bliver omkring en halv tomme lang, kan de påvises med billeddannelse test. Cyster kan påvises ved hjælp af en ultralydsundersøgelse. I forbindelse med undersøgelsen, er en tryllestav, der udsender lydbølger forbigået i maven, producerer billeder af nyrerne og cyster. Magnetisk resonans imaging (MR) og edb-tomografi (CT) scanninger kan også bruges til at få billeder af nyrerne. Hvis mindst to cyster er til stede i hver nyre i en alder af 30, og der er en familie historie af PKD, kan en læge være stand til at bekræfte autosomal dominerende PKD, ifølge NKUDIC.

Gentest

Hvis en forælder har PKD, kan din læge foreslå at du gennemgå gentest for at finde ud af, hvis du også vil udvikle PKD. En blodprøve der bruges til at teste for genmutationer, der forårsager sygdommen. Mens en blodprøve kan indikere, at du har sygdommen, kan ikke testen forudsige sværhedsgraden af symptomerne kan du i sidste ende opleve. Gentest kan være nødvendig, hvis du overvejer at donere en nyre til et familiemedlem, der har PKD.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com