Om gigt & Psoriasis

07/11/2012 by admin

Selvom de to forhold kan synes uafhængige, gigt og psoriasis er begge inflammatoriske lidelser og undertiden præsentere sammen. Når en person har begge betingelser, er det kendt som psoriasisgigt. Psoriasisgigt påvirker millioner af mennesker og varierer fra mild til svær.

Psoriasis og gigt

Det anslås, at mellem 10 og 30 procent af alle mennesker med psoriasis har gigt. Når begge betingelser i den samme patient, betragtes betingelserne at være relateret, som de er både forårsaget af en inflammatorisk immunrespons. Gigt i forbindelse med psoriasis er kendt som psoriasisgigt. Dette er ikke en bestemt type af gigt, men snarere enhver form for gigt, der sker i en psoriasis Lidende.

Symptomer på psoriasisgigt

De fleste patienter opleve psoriasis symptomer før gigt symptomer i; en person kan begynde at vise psoriasis symptomer og derefter udvikle gigt et par år senere. Det modsatte scenarie, er arthritis begynder først, ikke ualmindeligt, dog. De fleste mennesker med psoriasis artrit viser først symptomer omkring 30 til 50 år. Andre mennesker begynder at opleve det som teenagere eller pre-Teens, og i disse tilfælde er det fælles for gigt at manifestere først. Der er forskellige typer af psoriasis, som plaque, guttat, pustular og negle psoriasis. Den mest almindelige form er plaque psoriasis og dette er den mest ofte tilknyttet psoriasisgigt. Det fremstår som en lidt hævet rød område af huden er dækket i en sølvskinnende film eller flager af døde hudceller. Det varierer i sværhedsgrad fra meget mild, invlolving, bare en eller to steder samtidig, at alvorlige tilfælde, der dækker store dele af kroppen. Sværhedsgraden af psoriasis er ikke nødvendigvis udtryk for sværhedsgraden af den ledsagende gigt; Det er muligt at have mild psoriasis og temmelig svær Gigt og vice-versa. I mange tilfælde, psoriasis kommer og går i udbrud. Smerten ved gigt har tendens til at blive værre i løbet af et udbrud. Smerter af gigt er en brændende, skarpe smerter i knoglerne og kan være meget invaliderende. Under en opblussen, kan syge opleve bivirkninger såsom stivhed i de angrebne led, let feber og mild til svær træthed. Psoriasisgigt kan påvirke nogen fælles i kroppen, afhængigt af hvilken type det er.

Typer af psoriasisgigt

Der er fem kategorier af psoriasisgigt. Asymmetriske gigt tendens til at være den mildeste form, sædvanligvis rammer tre eller færre samlinger på kun den ene side af kroppen. Distale interfalangealled fremherskende arthritis (DIP) påvirker primært leddene tættest på spidsen af fingre og tæer. Symmetrisk artrit rammer omkring halvdelen af alle psoriasis artrit patienter og kan være ganske alvorlig. Det påvirker flere led på begge sider af kroppen. Spondylitis er gigt i rygsøjlen, og kan påvirke en eller alle af ryghvirvler fra de sacroiliac fælles til halsen. Over tid, det kan føre til sammensmeltning af de berørte ryghvirvler og kan forringe vifte af bevægelse og lungekapacitet. Gigt mutilans er måske den mest invaliderende form for gigt; det ødelægger de små knogler i hånden, hvilket resulterer i betydelig invaliditet og deformation.

Diagnose

En diagnose af psoriasisgigt er gjort når psoriasis og gigt er til stede sammen, men psoriasis og gigt er selv diagnosticeret separat. Psoriasis kan normalt diagnosticeres ved blot at syne, selvom lejlighedsvis en biopsi eller skrabe kan tages i forbindelse med test for at udelukke andre mulige betingelser. Gigt er normalt diagnosticeres ved røntgen, som vil vise områder af betændelse eller forringelse. Andre diagnostiske redskaber for arthritis omfatter bundfældning hastighed test og reumatoid faktor test. En fælles væske test er undertiden udføres for at udelukke gigt. Mennesker med HLA-B27-gen er mere tilbøjelige til at udvikle psoriasisgigt og så en læge vil ofte udføre en blodprøve for at kigge efter dette gen for at færdiggøre en diagnose af psoriasisgigt.

Risikofaktorer

Den vigtigste risikofaktor for psoriasisgigt er præ-eksisterende psoriasis. Mindst udvikle 10 procent af psoriasis patienter også psoriasisgigt. Familie historie er også en faktor; mange psoriasis artrit syge har en genetisk disposition til det, selv om dette ikke altid er tilfældet. Mænd og kvinder er næsten lige så påvirket af psoriasisgigt, men typerne af arthritis påvirker mænd og kvinder forskelligt; mænd er mere tilbøjelige til at lide af spondylitis og DIP, mens flere kvinder lider af Symmetrisk artrit.

Medicinsk og narkotikamisbrug behandling

Der er ingen kur mod psoriasis eller psoriasisgigt, men der er måder at håndtere smerten og bremse udviklingen af gigt og reducere forekomsten og sværhedsgraden af psoriasis udbrud. Mange mennesker med mild til moderat psoriasis artrit finde non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID), såsom aspirin og ibuprofen, meget hjælpsomme med at forvalte smerte og inflammation. NSAID er relativt mild og fås i håndkøb. Brand navne omfatter Aleve, Advil og Motrin. For mere alvorlige tilfælde, kan receptpligtig medicin være nødvendigt. Nogle af disse omfatter kortikosteroider, TNF-alfa hæmmere og immunsuppressiva. Immunosuppresiva også hjælpe med psoriasis, fordi psoriasis, som artritis, er en autoimmun sygdom. Alle disse receptpligtig medicin kan have alvorlige bivirkninger, men de kan alligevel være et godt valg for dem, der lider af alvorlige tilfælde. Kirurgi er sjældent gjort til psoriasisgigt, men kan anses for nødvendige i ekstreme tilfælde at rekonstruere deforme cifre eller separate sammenvoksede ryghvirvler.

Livsstil Tips og kosttilskud

Ud over medicin, eller endda i milde tilfælde, i stedet for medicin, er der nogle livsstil tips, der vil gavne psoriasis artrit patienter. Regelmæssig, skånsomme øvelse er afgørende, da det holder leddene løs og kan hjælpe med at lindre smerter. Vandreture, er yoga og svømning anses navnlig hjælpsom. Det er også vigtigt at opretholde en sund vægt, så gigtplagede led ikke behøver at støtte mere vægt end nødvendigt. Kolde og varme pakninger kan hjælpe med at lindre ledsmerter, så godt. Dem med spondylitis skal fokusere på korrekt kropsholdning; Selvom det kan være ubehageligt at stå oprejst, er det nødvendigt for at holde ryghvirvler løs og hjælpe med at forhindre vertebrale fusion i en foroverbøjet stilling. Med hensyn til psoriasis, selv finde mange syge lindring fra kløe og afskalning ved at tage salt bad og gavmildt anvende lotion. Eksponering for sollys også hjælper nedbryde plaques, selvom pleje skal tages for at undgå solskoldning. Sæber, salicylsyre og kultjære shampoo kan hjælpe lindre eller endog forhindre udbrud for nogle mennesker. Nogle kosttilskud kan også hjælpe dem med psoriasis og gigt; Glucosamin og condroitin kan hjælpe med at holde leddene fra forværres ved at fremme sund brusk og mange mennesker synes, at en daglig dosis af fiskeolie hjælper med både betændelse i gigt og sværhedsgraden af psoriasis.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com