Definition af Stress-inkontinens

03/01/2011 by admin

Inkontinens er en medicinsk tilstand, hvor en person er i stand til at kontrollere vandladning. Trods sit navn er stressinkontinens ikke en psykologisk eller psykisk problem. Stressinkontinens opstår når handlinger såsom nysen, hoste, tunge løft eller andre aktiviteter lægger pres på blæren. Dette pres (eller stress) tvinger væske i blæren ukontrollabelt ind i urinrøret, hvilket resulterer i Ufrivillig vandladning. Mens stressinkontinens kan påvirke mænd, påvirker betingelsen primært kvinder.

Symptomer

Den primære symptom på stressinkontinens er ukontrollabel vandladning. Andre symptomer på betingelsen kan omfatte forlegenhed og et fald i begunstiget fysiske aktiviteter. Ifølge Mayo Clinic hjemmeside, kan fysisk aktivitet ikke altid udløse urin lækage. Men hvis inkontinens opstår nok for at afbryde daglige aktiviteter, en læge kan administrere en række test til at afgøre, om lækagen er relateret til stress-inkontinens.

Årsager

Stressinkontinens er primært forårsaget af en svækkelse af musklerne i urethrae sphincter. Urethrae sphincter kontrollerer strømmen af urin, og når trykket er tilføjet af maven (under bevægelser som griner eller nysen) sphincter kontrakt ikke at stoppe strømmen af urin. Stress-inkontinens kan også være forårsaget af neurologisk skade (i hvilket tilfælde en enkeltperson kan ikke genkende trang til at tisse), medicin, skade urethral region eller kirurgi i bækken området i kvinder eller regionen prostata hos mænd.

Kønsforskelle

Kvinder er mere modtagelige for stress-inkontinens på grund af den gradvise svækkelse af musklerne i bækkenbunden på grund af flere vaginal childbirths eller bækken prolaps, der opstår, når blæren, rektal væv eller urinrøret, rager ind i vaginal hulrummet. Ifølge webstedet MedLine Plus mænd, der har gennemgået en prostata operation kan udvikle stressinkontinens som skader på urinrøret og/eller urethrae sphincter kan mindske styrken af de muskler er involveret i vandladning.

Risikofaktorer

Ud over vaginal childbirths for kvinder og prostata-kirurgi for mænd er der flere situationer, der kan bidrage til udviklingen af stressinkontinens. Ifølge webstedet MedLine Plus kan dem, der er ældre opleve stressinkontinens samt på grund af svækkelse af muskler i hele kroppen. Hyppig hoste fra luftvejssygdomme såsom emfysem, astma eller bronkitis kan forårsage stressinkontinens som hoste lægger pres på mave muskler, som lægger pres på blæren. Ifølge Mayo Clinic hjemmeside er en anden risikofaktor for stress-inkontinens fedme, overvægt kan også sætte stress på blæren og bidrage til at stress inkontinens.

Behandlinger

Der er en række muligheder til rådighed til behandling af stressinkontinens. Ifølge webstedet MedLine Plus der er fire kategorier af behandlingsmuligheder for stressinkontinens: adfærdsændringer, bækkenbunden muskeltræning, kirurgi og medicin.Adfærdsmæssige ændringer omfatter væske forbrug ændringer (drikker mindre samlet dagligt eller drikker mindre koffein og alkohol), sund livsstilsændringer (f.eks at tabe sig, hvis overvægtige eller afslutning rygning) og vandladning planlægning (hvor en læge ordinerer urinating mere i løbet af dagen at holde blæren tom).Bækkenbunden uddannelse er et andet navn for Kegel øvelser, der fokuserer på at udvikle musklerne i bækkenbunden. Der er en række kirurgiske muligheder til rådighed for både mænd og kvinder, som vil fokusere på styrkelse af blæren eller styrke lukning af urethrae sphincter.Afhængigt af årsagen til stress-inkontinens er der en række lægemidler, der behandler svaghed urethrae sphincter samt medicin, der forhindrer sammentrækninger af blæren, der forårsager urin lækage.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com