Fordele & ulemper ved DNA-analyse

12/09/2012 by admin

Fordele & ulemper ved DNA-analyse

DNA-test er processen med at analysere genetisk materiale fra en person til at fastslå identitet, modtagelighed for sygdom og andre vigtige oplysninger. Som DNA analyse bliver en mere almindelige værktøj inden for medicin og strafferet, er der stadig betydelige ulemper til at gå sammen med dens mange fordele.

Identifikation

En af de største fordele ved DNA test er dens brug i at identificere mistænkte i en strafferetlig efterforskning. Fordi hvert individ har unik DNA, er fejlmargenen meget lille, hvilket gør det til en bedre form for identifikation end fingeraftryk. DNA-beviser fra blod, hud eller hår kan matches til en mistænkt at bestemme information om hvor en person var, og som de kan være kommet i kontakt med DNA.

DNA-analyse er især vigtig i tilfælde af voldtægt, hvor læger kan ofte undersøge et offer og finde spor af voldtægtsmanden 's DNA, hvilket kan de sammenlignes med mistænkte til at bestemme den skyldige part.

Sygdom Screening

En anden væsentlig fordel ved DNA-analyse er evnen til at screene for visse genetiske sygdomme eller risikofaktorer. Vordende forældre kan blive testet for at bestemme, hvis de bærer gener, der er ansvarlig for visse betingelser, der kan være til stede i andre medlemmer af deres familier. Dette kan have en effekt på beslutning om at få børn eller ej.

Kvinder i visse fertilitetsbehandlinger kan også få oplysninger om embryonet, før det er implanteret. Dette kan fjerne eller bekræfte tilstedeværelsen af nogle genetiske sygdomme, øger sandsynligheden for en sikker graviditet og et sundt barn.

Bekymringer om fortrolighed

En afgørende ulempe ved DNA-analyse er potentialet for invasion af privatlivets fred. Fordi en persons DNA afslører så meget information om deres fysiske tilstand, er det følsomme oplysninger, der skal overvåges nøje. Bekymringer om arbejdsgivere får adgang til genetiske oplysninger om medarbejdere og bruge det til at gøre ansættende beslutninger eller fastslå sundhedspleje støtteberettigelse er fælles. Oplysninger om en persons etniske baggrund og faderskab kan blive årsag til forskelsbehandling.

Racehygiejne

Endelig er der bekymring for, at udbredt brug af DNA-analyse kunne føre til praksis af eugenik, hvor læger og enkeltpersoner kunne manipulere gen-puljen ved at tillade kun ønskede genetiske egenskaber til at blive videregivet til en generation af børn. Denne type indsats kan ses som at blande sig med naturen og kan være i modstrid med nogle religiøse overbevisninger. De etiske spørgsmål vedrørende genetisk modifikation er ofte på forkant med debatten om hvornår og hvordan, DNA-test bør administreres.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com