Sådan læses en PSA-Test

07/24/2010 by admin

Sådan læses en PSA-Test

Prostata-specifikt antigen (PSA) er et protein produceret af celler i prostata, en lille kirtel, der omkranser urinrøret hos mænd og producerer den væske, der gør op sæd. De fleste af PSA er udgivet i sæd, med undtagelse af en lille mængde, der er udgivet i blodbanen. En total PSA-test måler mængden af PSA i blodet og bliver brugt af læger som en tumormarkør til skærmen for og overvåge prostatakræft. Hvis du havde din PSA, testet og du forsøger at læse din PSA resultater, skal du konsultere din læge for en præcis fortolkning af din PSA resultater.

Instruktioner

• Scan din PSA resultatrapport for antal laboratorium rapporteret for din samlede PSA. PSA er generelt målt i PSA nanogram per milliliter blod (ng/ml).

• Undersøg din PSA resultatet mod normalområdet opført af den prøvningslaboratorium. Normalområdet varierer fra laboratorium til laboratorium og blandt læger afhængigt af individers risiko for prostatakræft. Generelt, dog en PSA mindre end 4,0 ng/ml betragtes som normalt. Hvis dit PSA resultatet er lavere end 4,0 ng/ml, det betragtes som normalt og hvis det er højere end fire, din PSA resultatet anses unormal og berettiger yderligere evaluering.

• Indse tilstedeværelsen af mange faktorer, herunder prostata cancer, der kan forårsage forhøjet PSA niveauer. Benign prostata tumorer eller udvidelser, prostata infektioner, visse lægemidler som kemoterapeutiske medicin, prostata biopsi, direkte rektal eksamen (DRE) og streng fysisk aktivitet påvirker prostata (som cykling) kan forårsage en midlertidig stigning i PSA niveauer.

• Ved at en PSA resultat på egen hånd ikke er diagnose af prostatakræft. Generelt, en PSA blodprøve er efterfulgt af en direkte rektal eksamen (DRE) hvor lægen undersøger strukturen af prostata til at kigge efter udvidelser, hævelser eller tumorer. Hvis det er nødvendigt, følger en prostata biopsi (fjernelse af en lille mængde af væv til test) for at teste mistænkelige resultater.

• Diskutere din PSA lab resultater med din læge. Din læge bør overveje betydningen af din PSA resultater i lyset af andre faktorer (som alder og narkotika brug) og resultater (som DRE resultater og infektion skærm) til at afgøre, om yderligere testning er nødvendig.

Tips & advarsler

  • DRE og biopsi bør altid udføres før at indsamle blod for PSA testning eller seks uger efter at undgå falsk forhøjet PSA resultater.
  • Mere specifikke PSA testning, som PSA hastighed (ændring af PSA niveauer over en periode), PSA tæthed (sammenligning af PSA-niveau) og omfanget af prostata og alder-specifik PSA (da PSA niveauerne stiger naturligt med alderen) er tilgængelige for yderligere PSA evaluering og din læge kan vælge at teste dig for nogen.
  • Hvis dit PSA resultatet er høj, men andre laboratorieundersøgelser, DRE og/eller biopsi resultater er normale, lægen kan bestille en Gentag PSA-test seks uger efter den første test.

Relaterede artikler

© 2019 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com