Hvad er gåsehud?

07/18/2012 by admin

Du kender sikkert gåsehud som de lille hævet bump, der vises på din hud, når du føler dig en smule kølig eller endda bange. Gåsehud er en midlertidig ændring i huden og forsvinder ofte inden for sekunder eller minutter. Der er et par interne faktorer, der forårsager gåsehud i både mennesker og dyr.

Gåsehud hos mennesker

Gåsehud er dannet af visse stimuli, såsom kulde eller frygt. Enten stimulus forårsager en ufrivillig nerve decharge fra det sympatiske nervesystem, som er kendt for at aktivere "Kæmp eller flygt" respons. Denne nerve decharge og den underbevidste frigivelsen af stress hormonet adrenalin, forårsager små muskler på hårsækkene til kontrakt og ophøje over huden, hvilket resulterer i hårene stående oprejst. Dette er, hvad mennesker genkende som gåsehud. Andre tegn på adrenalin udgivelse omfatter svedige håndflader, rystende hænder, højt blodtryk og en racing hjerte. Der er ingen fordel i at få gåsehud for mennesker.

Gåsehud i dyr

Bortset fra mennesker opleve andre pattedyr også gåsehud. I modsætning til mennesker, er gåsehud i dyr bruges til at beskytte dyret fra fare af strittende pels, som ofte ses i katte, ved at gøre dyret synes større og mere skræmmende end hvad det egentlig er. Gåsehud i mange dyr holder dem varmere ved at øge mængden af luft mellem hårene, oprettelse af isolering og diffusering kropsvarmen.

Etymologi

Gåsehud er også nævnt som gås kødet, gås bumser, chill bump og kylling hud. Gåsehud stammer sit navn fra gæs. Når en gås fjer er plukkede, dette resulterer i fremspring af fuglens huden hvor fjerene engang voksede, der ligner de lille bump, der vises på menneskelige hud som følge af frygt eller kulde, derfor navnet "gåsehud."

Keratose Pilarsis

Gåsehud bør ikke forveksles med keratose pilarsis, en hudlidelse, der ligner gåsehud og findes primært i teenagere og voksne. Denne betingelse er forårsaget af en overskydende produktion af keratin, der bygger omkring hårsækkene. Keratose pilarsis bliver mere forværret i de koldere årstider, hvor farve og fornemmelsen af tilstanden bliver mere udtalt. Tør hud har tendens til at forværre tilstanden.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com