Livmoderhalskræft forårsager andre end HPV

08/23/2011 by admin

Hvert år, påvirker livmoderhalskræft en anslået 500.000 kvinder verden over. Ifølge American Cancer Society er infektion med human papillomavirus (HPV) den vigtigste risikofaktor for livmoderhalskræft. Mens stort set alle kvinder med livmoderhalskræft er smittet med HPV, udvikle meget få kvinder med HPV faktisk livmoderhalskræft. Af denne grund menes det, at andre faktorer bidrager til udvikling af livmoderhalskræft.

Livsstilsfaktorer

Cigaretrygning fordobler en kvindes risiko for at udvikle livmoderhalskræft. Ifølge American Cancer Society, skadelige stoffer fra cigaretter kan findes i livmoderslimhinden af kvinder, der ryger, og de kan forårsage skade på livmoderhalsen. Hvis du er overvægtig, eller ikke spiser nok frugt og grøntsager, kan du have en øget risiko for livmoderhalskræft. Har flere sex-partnere også øger en kvindes risiko.

Sundhedsfaktorer

Hvis du har, eller har tidligere haft en seksuelt overført sygdom, er du en øget risiko for livmoderhalskræft. American Cancer Society peger specielt på HIV og klamydia som risikofaktorer for livmoderhalskræft. Kvinder, der har været gravide flere gange har en øget risiko. Døtre og søstre af kvinder, der har haft livmoderhalskræft er også mere tilbøjelige til at udvikle sygdommen.

Oral prævention

Ifølge National Cancer Institute synes langvarig brug af orale præventionsmidler at øge en kvindes risiko for at udvikle livmoderhalskræft. Hvis du er smittet med HPV, og du har brugt p-piller i mere end fem år, kan dine chancer for at udvikle livmoderhalskræft være op til fire gange højere end gennemsnittet, Ifølge National Cancer Institute. Hvis du begyndte at bruge p-piller før 20 år, kan din risiko være højere. Efter at være off fødselskontrol piller i ti år, risikoen vender tilbage til normal.

Diethylstilbestrol (DES)

Fra 1940 til 1971, blev nogle gravide kvinder ordineret lægemiddel Diethylstilbestrol (DES) at forhindre spontan abort. Deres døtre, som blev udsat for DES i livmoderen, er i risiko for en række reproduktive problemer, herunder livmoderhalskræft. Ifølge Centers for Disease Control og forebyggelse har kvinder udsættes for DES før fødslen en lille chance (ca. 1 ud af 1.000) for at udvikle klare celle adenocarcinom, en sjælden kræft, der kan påvirke skeden og livmoderhalsen. De kan også være mere tilbøjelige til at udvikle andre forstadier og kræft ændringer af livmoderhalsen, ifølge American Cancer Society.

Advarsel

Ifølge American Cancer Society ses mest invasive livmoderhalskræft hos kvinder, der ikke har regelmæssig pap-tests. Kvinder bør begynde at have pap-tests inden for tre år for at blive seksuelt aktive, eller når de bliver 21.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com