Hvad er en PSA-Test for prostatakræft?

08/01/2013 by admin

Forhøjede niveauer af PSA (prostata-specifikt antigen) i blodet kan angive prostatakræft, blandt andre betingelser. PSA test kan gives både som en screeningsværktøj til at detektere forhøjet risiko for prostatakræft, og som et redskab til at vurdere effektiviteten af prostatakræft behandling. Der er nogle uenighed blandt den medicinske samfund om Hvornår prostatakræft test bør anvendes til screening; der er imidlertid nogle enighed om fortolkning af resultater af PSA test og deres forhold til prostatakræft.

Når en PSA-Test bruges

PSA test kan bruges alene eller sammen med digital rektal eksamen (DRE), til at screene for prostatakræft. En unormal resultat på en PSA eller DRE kan indikere behovet for yderligere undersøgelser til at udelukke prostatakræft. PSA test bruges også til at overvåge hvor effektiv behandling er for mænd, der har prostatakræft, eller at overvåge udviklingen af langsomt voksende prostatakræft i mænd, der ikke i øjeblikket gennemgår behandling for kræft. Endelig kan regelmæssig PSA test anbefales til mænd, der tidligere har haft prostatakræft, til at overvåge mulighed for gentagelse.

Hvem der skal Have en PSA-Test

Medicinske eksperter er uenige om hvorvidt PSA'er bør administreres som en del af rutinemæssig checkups til at screene for prostatakræft. National Cancer Institute og Center for Disease Control anbefaler ikke regelmæssig screening for prostatakræft ved hjælp af PSA-test fra 2009. American Cancer Society anbefaler imidlertid en årlig PSA test for mænd over en alder af 50 (eller for højere risiko mænd, herunder mænd af afrikansk afstamning og mænd med en familie historie af kræft begynder i en alder af 45). Når mænd udvise symptomer, der potentielt kunne være forårsaget af prostata cancer, som smertefuld vandladning eller ryggen og bækkensmerter, er en PSA normalt anbefales sammenholdt med andre tests, at udelukke prostatakræft som en årsag til disse symptomer. Mænd i behandling for prostatakræft, eller der er kommet fra prostatakræft, kan også blive rådgivet af deres læge har PSA rutineprøver.

Fortolkning af prøveresultaterne

Selv om der er noget uenighed om de eksakte fortolkning af PSA-testresultater, fastslår Lab Tests Online, at den normale værdi for PSA er 4.0 nanogram per milliliter blod; men Lab Tests Online advarer om, at nogle mener, at niveauet skal sænkes til 2,5 nanogram per milliliter blod for at diagnosticere flere tilfælde af prostata kræft tidligt. Lab Tests Online tyder på, at der er enighed i den medicinske samfund at en PSA niveau større end 10 nanogram per milliliter blod viser en større end 67 procent øget risiko for prostatakræft. Niveau mellem 4.0 og 10 nanogram per milliliter angiver en 25 procent øget risiko for prostatakræft. Dog niveauer inden for dette område anses for at være uklar og en yderligere test kaldes en "gratis PSA" test kan anbefales til at afgøre, om de forhøjede niveauer af PSA er "gratis PSA." En større andel af gratis PSA angiver en lavere risiko for prostatakræft, mens et lavere niveau af gratis PSA angiver en højere risiko. Læger kan også kigge på ændringen i PSA koncentrationer over tid. Betydelig fortsatte udvidelse af PSA niveauer over en periode på tre eller flere år angiver, at prostatakræft er sandsynligt. PSA hastighed og tæthed kan også hjælpe lægerne til at fortolke resultaterne af PSA-testen.

Årsagerne til forhøjet PSA niveauer

En digital rektal eksamen kan forårsage PSA niveauer til at stige, så når testene udføres sammen, DRE altid blive udført sidst. En biopsi vil også øge PSA niveauer, så en PSA-test bør udføres før en biopsi. Streng motion, kemoterapi narkotika, visse andre medikamenter og prostata infektioner kan også hæve PSA niveauer.

PSA og prostatakræft

PSA test er også administreres i prostata cancer behandling til at måle effektiviteten. Hvis behandlingen er vellykket, bør PSA niveauer falde og i sidste ende være næsten målbart. Hvis PSA niveauer ikke falder, er behandlingen ikke vellykket. Desuden, nogle mænd (især ældre mænd) ikke undergår behandling for langsomt voksende prostata kræft, men i stedet vælge at "Se og vent." I løbet af denne tid, når lægen blot overvåger væksten af kræft til at sikre, at det fortsætter med at udvikle sig langsomt, bruges PSA test rutinemæssigt til at overvåge væksten af kræft.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com