Om blodkræft

12/25/2013 by admin

Der er tre hovedgrupper af blodkræft--leukæmi, lymfom og myelomatose--hver især er klassificeret efter typen celle involveret og andre kriterier, der er relateret til debut og resultatet.

Leukæmi

Leukæmi er en malignitet af de hvide blodlegemer (WBCs), hvor der er en unormal stigning i antallet af WBCs. Som de formere sig, de fortrænge og erstatte de normale celler. Leukæmi er klassificeret i to kategorier - type WBC involveret og indsættende/progression-- og disse kombineres for at nævne de fire typer af leukæmi. Alle typer af leukæmi kan manifestere sig i ikke-specifikke symptomer, der omfatter svaghed, træthed, nedsat appetit, anæmi, hævede lymfeknuder og forstørret lever eller milt.

Klassifikationer af leukæmi

Akut leukæmi præsenterer med mere umiddelbare og alvorlige symptomer som anæmi og blødning. Det skrider også frem i et hastigt tempo. Kronisk leukæmi kan har ingen symptomer i starten og det skrider frem så langsomt, at mennesker med denne sygdom kan leve længe selv uden behandling.

De to typer celler involveret er lymfocytter og Myelocyterne. I lymfatisk leukæmi er der ukontrolleret vækst af lymfeknuder celler. Disse kan være voksen eller umodne celler. Myelocyterne er unge, umodne celler i knoglemarven.

Fire typer af leukæmi

Akut lymfatisk leukæmi (alle) er den mest almindelige børneleukæmi. I denne type er unge lymfocytter, kaldet Lymfoblaster, maligne. Ud over de uspecifikke symptomer er blødning, let blå mærker og infektion til stede. Derudover som overvækst af kræft celler ophobes, lymfeknuder, bliver lever og milt udvidet.

Kronisk lymfatisk leukæmi (CLL) er sjældne under i mennesker alder af 30--mest tilfælde diagnosticeres i mennesker over 60. I CLL er voksen lymfatisk cellerne malignt. I første omgang kan der ingen symptomer, men de defekte lymfocytter har et unormalt lang levetid og som sygdommen breder sig, infektioner forekomme og huden er påvirket.

Akut myelocytic leukæmi (AML) repræsenterer halvdelen af leukæmi diagnosticeret i teenagere og unge voksne. Det er også den mest almindelige form for leukæmi hos voksne. Symptomerne er de samme som dem, der findes i alle.

Kronisk Myelocytic leukæmi (CML) kan ramme i alle aldre, men det er ualmindeligt før en alder af 10 år og er typisk diagnosticeret mellem 45 og 55. Ligesom CLL, progression er langsom, men i sidste ende det træder en mere proliferativ fase og kan udvikle sig til en akut fase kaldes en blast krise. I en blast krise, er de normale elementer i blodet næsten helt erstattet af umodne blast celler.

Lymfom

Lymfom er en kræft i lymfeknuder celler--lymfocytter--i som de vokse unormalt og ude af kontrol. Læger troede engang der var en tydelig forskel mellem lymfom og lymfatisk leukæmi, men med videnskabelige fremskridt de lærer at forskellene ikke er så specifikke. Men de stadig er klassificeret som forskellige kræftformer og lymfom er yderligere kategoriseret som enten Hodgkins eller non-Hodgkins.

Hodgkins lymfom

Hodgkins er normalt diagnosticeres i alderen 15 til 40 eller i mennesker ældre end 50 og findes hyppigere hos mænd end kvinder. Hodgkins er mere lokaliseret med mindre spredning af maligne celler. Kræft omfatter primært lymfeknuder, milt og undertiden leveren. Behandling af denne form for blodkræft er vellykket 75 procent af tiden. Symptomerne omfatter forstørrede lymfeknuder, feber, nattesved, vægttab og udvidelsen af milten og leveren. Kløe, som er kløende pletter forårsaget af irriteret nerver, kan også være til stede.

Non-Hodgkins lymfom

Der repræsenterer flertallet lymfomer, non-Hodgkins lymfom (NHL) er den sjette mest almindelige kræftform i den amerikanske NHL er leukæmi-lignende med kræften spreder sig i 50 procent af børn og 20 procent af voksne. NHL er yderligere kategoriseret i lav, mellemliggende eller high grade maligniteter. Low betyder langsomt voksende, og høj henviser til aggressive vækst.

Myelomatose

Dette er en kræft i knoglemarven, hvor der er ukontrolleret vækst af plasmaceller. Kræft plasma celler indsamler i knoglerne forårsager dem til at svulme op og gøre dem svage. Symptomer er blodmangel, blødning, infektioner og svaghed. Også, øget niveauer af én type antistof - immunoglobulin--forårsager blodet bliver for tyk. Dette er en sjælden form for blodkræft, der er diagnosticeret oftere hos mænd og primært i mennesker over 60 år.


Relaterede artikler

© 2020 - mosolyorszag.com | Contact us: webmaster# mosolyorszag.com